Návštěva kozí farmy v Březí
Na začátku května jsme s Pokim slavili v Potřelmově třicetiny. Akce se vydařila a na začátku srpna měla svoji dohru


Dojení
V jedné místnosti stálo tak deset kozenek v ohradníku se žlabem.
Kozenky spokojeně přežvykovaly mláto, zatímco my jsme se je pokoušeli
dojit. Nejdřív jsme museli odstříknout trochu mléka, protože struk byl
zalepený a sem tam i vemínko umýt od bobků. Poté se už na cecíky
postupně nasazoval dojící stroj, který celou práci udělal za nás. Poté
nám paní ukazovala jak se dojí ručně a můžu říci, že to byla pěkná
makačka. Byla to sranda – přišlo mi, že jsme se tam motali jak paka.
Někdy z cecíku nešlo odstříknout, a tak jsme nemotorně drtili ty kozí
vemínka. Sem tam nějaká koza kopla kopýtkem a v tu ránu už jsme couvali
. Ke konci, když bylo
vemínko prázdné, tak jsme museli nasávací trubice přidržovat, aby
nespadly. Takhle jsme vydojili celé stádo kozenek – bylo to
natřikrát – paní měla asi 30 koz.
Kydání hnoje
Poté následovala trochu špinavější práce. Na dvoře byla hromada hnoje, kterou bylo potřeba přemístit na korbu vlečky. Jako každodenní práci bych to nejspíš nebral, takhle to ale šlo a za půlhodinu jsme neměli co dělat.
Svačina
Už během posledních vidlí hnoje začalo pršet, a tak nás paní nahnala na verandu své miniprodejny. Dostali jsme kus kozího sýra podle našeho výběru, pečivo, kozí kefír a pivko.
Balení sýrů a výroba tvarohu

Pasení kozenek
Nakonec jsme měli jít na pastvu za kozenkami. Bohužel počasí nám ukázalo svou obrácenou tvář a pršelo. Ke konci dojely i holky s Verčou a Onďákem. Koukli jsme na kozenky, ovce, krávy, tele, husy a všechny další domácí zvířátka, která byla na farmě. Nakoupili jsme nějaké sýry a jeli domů.
Zážitek „Den na kozí farmě“ byl super, obzvlášť začátek, kdy
jsme docela opatrně a překvapeně šahali na nalitá vemínka koz . Trochu nás překvapil
stav farmy – prostě to nebyla žádná vypiplaná farmička pro turisty.
Kluci s Olčou během našeho farmaření nasbírali košík hub, který jsme
pak večer spořádali v podobě smažených růžovek, smaženice na kmínu a
houbové omáčky s karlovarskými knedlíky. Samotné produkty kozí farmy
byly výborné, ale trochu dražší. Pili jsme i čerstvě vydojené mléko
(bylo přefiltrované) a bylo téměř k nerozeznání od kravského. Já jsem
se bál typického kozího smradu, ale vše bylo čerstvé, chutné a bez
odéru. Paní nám řekla, že ten typický kozí smrádek mají až starší
vyzrálé sýry.
Pěkné fotky nafotila Olča a dala je na Picasu.