Mrkvové hvězdičky
Tyto mrkvové hvězdičky jsem pekla už před dvěma lety Verunce. Chtěla jsem je letos zkusit znovu pro Ondru. I když si teda myslím, že ten bude baštit všechno, hlava nehlava. Nedávala jsem tam zázvor, ale jen vánoční (perníkové) koření. Recept mám opět od Kluků v akci.
- 200 g špaldové mouky (neměla jsem špaldovou, a tak jsem dala žitnou celozrnnou mouku)
- 100 g pohankové mouky
- cca 150 ml oleje (řepkový, palmový, slunečnicový)
- 100 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- 1 velká mrkev jemně nastrouhaná
- 1 lžička tlučeného vánoční koření (badyán, skořice, hřebíček) nebo lžička mletého zázvoru
Mouky smícháme s olejem, cukrem, žloutkem, mrkví a kořením, vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odležet.
Poté vyválíme plát a vykrajujeme hvězdičky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (170 °C) asi 15 minut.
Pozn. Vykrajovala jsem srdíčka, protože hvězdičky mi moc nešly – mrkev je třeba nastouhat opravdu hodně jemně, jinak se těsto při vykajování trhá a třepí.
Martina | 17. 12. 2013 Út 22.15 | Vaření, Sladká kuchyně, Cukroví | Tisk | 477x