Dýňové kari s cizrnou
Od mých rodičů jsme dostali dýni Hokkaido. Polévku z ní vaříme běžně, ale já jsem chtěla zkusit něco nového. Vzpomněla jsem si na kamarádku, která z ní vaří dýňové kari. Nikdy mě to nelákalo, ale říkala jsem si, že by to mohl být fajn bezmasý recept. Z vyhledávače jsem vybrala hned ten první, který na mě vyskočil – Dýňové kari s cizrnou podle Kamu
- máslová dýně nebo dýně hokkaido
- 400 g cizrny
- 8 ks šalotky nahrubo nasekané)
- 1 lžíce nasekaného česneku
- 1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 ks čerstvé nasekané chilli papričky
- 1 lžička mlété kurkumy
- 2 lžičky koření garam másala
- 400 g drcených rajčat v plechovce
- 400 g kokosového mléka
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce rybí omáčky
- limetková šťáva z 1/2 limety
- 1/4 lžičky čerstvě namletého pepře
- sůl
Dýni omyjeme, osušíme a nakrájejíme na menší kostky. Přendáme je na plech s pečicím papírem, zakápneme trochou oleje, promastíme a osolíme. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C do poloměkka zhruba 15 minut.
Poté si připravíme hlubokou pánev nebo hrnec a rozpalíme zbylý olej. Opečeme na něm zvolna zázvor, česnek a šalotku. Přidáme garam masalu, kurkumu a pepř a restujeme, dokud se koření nerozvoní. Přimícháme drcená rajčata, chilli papričku, přivedeme k varu a zalijeme kokosovým mlékem.
Jakmile se začne omáčka vařit, přidáme cizrnu a za dalších pár minut i dýni. Společně vaříme, dokud není dýně měkká. Na závěr dochutíme rybí omáčkou, limetkou a solí.
Podáváme dozdobené dýňovými semínky a podle chuti můžeme přidat čerstvé klíčky (nedávala jsem).
Martina | 30. 10. 2025 Čt 17.44 | Vaření, Zeleninové pokrmy, Zelenina | Tisk | 16x

