Vánoce ve Svratouchu 2009

Už podruhé jsme se s Marťou zúčastnili vánoc ve Svratouchu, kam nás pozval Robert. Nebudu popisovat každičkou událost, která se během této akce stala, protože vše bylo hodně podobné jako minulý rok. Vánoce tentokrát byly na blátě a každý den jsme zvádli nějaký výlet. První den to byla procházka na Veselý kopec, kde je skanzen Vysočiny, a druhý den jsme vyšli na Devět skal.

devet-skal-spolecne-nahled

V pátek jsme se sjížděli postupně a nakonec jsme se slezli všichni až kolem půlnoci v hospodě v tělocvičně. Tento večer byl pro některé docela akční a někteří to u Pokiho notebooku s hudbou zvládli točit až do rána, kdy šli rovnou nakoupit pečivo. Kolem jedenácté hodiny jsme všichni vylezli z chalupy a jeli do Svobodných Hamrů podívat se do skanzenu na Veselém kopci. Ve dvě hodiny jsme měli pak rezervaci v Hamerské krčmě (hospůku lze najít i pod názvem Penzion Jonáš), což byla stylová hospůdka s vtipným číšníkem. Myslel jsem, že jídlo bude lepší :-(. Po pozdním návratu se celá banda vrhla na přípravu večerní hostiny, tj. kapří polévky, pěti druhů kapra a nějakých chlebíčků, apod. Už před Svratouchem jsme se domluvili, že každá dvojice ukuchtí kapra podle svého receptu. Z nápadu nakonec vzešlo pět výborných variací na téma „kapr“.

1. Robert s Marťou dělali kapra načerno po staročesku

kapr-robert-marta-nahled

Kapr načerno po staročesku

Robert s Marťou našli výborný recept ve velké evropské kuchařce. Vytvoření jejich jídla bylo podle mně nejpracnější a bylo potřeba mnoho přísad:

  • 300 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • sůl
  • celý pepř
  • nové koření
  • hřebíček
  • bobkový list
  • tymián
  • 1 citron
  • 10 vlašských ořechů
  • 10 sušených švestek
  • 1 l černého piva
  • 500 ml vody
  • 100 ml octa
  • 1 kapr
  • 2 lžíce cukru
  • 200 ml jablečného moštu/džusu
  • 50 g perníku
  • 100 g rozinek
  • 80 g mandlí
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Do kastrolu vložíme nakrájenou zeleninu, cibuli, sůl, koření, několik plátků citronu, ořechy, vypeckované švestky, zalijeme pivem,vodou a octem a uvedeme do varu. Kapra naporcujeme a vložíme do vroucí várky, pak teplotu snížíme a necháme táhnout (pod bodem varu) zhruba 25 minut. Hotovou rybu opatrně vyjmeme a uchováme teplou. Do várky přidáme cukr, mošt, nastrouhaný perník a zvolna vaříme do zhoustnutí. Pak omáčku přecedíme přes síto, přidáme namočené rozinky, nakrájené oloupané mandle a citronovou kůru a již nevaříme. Omáčku přelijeme přes rybu a podáváme s knedlíky.

2. Já s Marťou jsme dělali kapra na víně a kaparech

Recept jsem dostal od mojí babičky a je na něj potřeba:

  • sůl, pepř, kari
  • citrónová šťáva
  • kapr
  • sojová omáčka
  • kečup
  • víno
  • kapary

Postup je jednoduchý – nejdřív kapra z obou stran jemně osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme tak hodinu uležet a poté kapra oprančíme z obou stran na oleji. Poté kapra vytáhneme a do oleje přidáme kari, sojovou omáčku, kečup, víno a kapary. Chvíli necháme povařit a poté přidáme na chvíli kapra.

kapr-ja-nahled

Kapr na víně s kapari

3. Poki s Jaňulou dělali „kapra trochu jinak“

kapr-poki-nahled

Kapr trochu jinak

Co kromě kapra potřebujeme: cibule, česnek, sůl, pepř, citrón, šťáva, kečup, máslo, alobal. Do zapékací mísy vložíme alobal, na něj plátky másla a osolené a opepřené porce kapra. Ty potřeme česnekem, citronóvou šťávou a kečupem. Cibuli nakrájime na kolečka a rybu obložíme. Opět přidáme kousky másla a alobalem zabalíme tak, aby nevytekla šťáva, a upečeme.

V kuchařce nebylo, kolik je čeho potřeba, všechno jsme tam naházeli od oka (resp. Poki si hrál na Babicu).

4. Raďa a Poki st. dělali kapra podle receptu z internetu

Přesně šlo o recept Mánkův kapr v listovém těstě. Kapr se povedl téměř přesně podle obrázku, až na jeden detail, a to že to byly spíš drůbeží jatérka s kaprem :-). Kapra jsme tentokrát měli málo.

kapr-rada-tom-nahled

Mánkův kapr v listovém těstě

5. Michal s Luckou usmažili standardního kapra v trojobalu.

Není potřeba popisovat tento recept – jednoduše obalíme kapra do trojobalu a osmažíme na tuku. I přes jednoduchost a běžnost tento kapr na našich vánocích nechyběl, protože spousta z nás chtěla právě tuto stálici na českých stolech.

Nakonec musím ještě zmínit vynikající kapří polévku, na které se hlavně podílela Marťa P. :-).

Během večeře se málem strhla bitka :-), ale zhruba po hodině už oba dotyční byli s námi, aby mohli dostat nějaké dárečky. Následná oslava vánočního večera byla opět hlučná (u Pokiho počítače se vystřídalo několik DJ Big Jů) a dlouhá. Někteří z nás dostali od Ježíška Zelenou, a tak jsme celý večer pili tento lahodný nápoj :-). Tom nás navíc naléval mixem Malibu a Martini, což mě osobně strašně chutnalo.

devet-skal-nahled Druhý den se nám všem vstávalo těžko a dokopat se k nějaké vycházce bylo nanejvýš problematické. Naštěstí, že tam byl Robert a Raďa, kteří vymysleli výlet na Devět skal, a poté i všechny účastníky vyhnali do toho studeného marastu :-). Auty jsme se trochu přiblížili pod Lisovskou skálu, a poté po žluté značce vyšli k Devíti skalám. Pod vrcholem jsme se na zpáteční cestu rozdělili, holky s Tomem šli k autům a zbytek šel do Herálce, kde jsme měli být vyzvednuti.

Vánoce se jako obvykle vydařily na jedničku. Byla sranda, dobře jsme se najedli a napili a nějaký ten pohyb jsme taky zvládli :-).

Radim | 3. 12. 2009 Čt 18.43 | Mišmaš, Vaření, Ryby a plody moře | Tisk | 716x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: