Panenka v kabátku
Na mňamku z vepřové panenky jsme se těšili už docela dlouho. Jen jsme nevěděli, jak z ní připravit něco opravdu dobrého. Inspiroval nás pořad Prostřeno a recept od paní Jany.Na 2 porce budeme potřebovat:
- 1 vepřovou panenku (cca 350–400 g)
- asi 16 plátků anglické slaniny
- hořčice
- 1 cibule
- sůl, pepř, bylinky (např. provensálská směs, tymián, oregáno)
- olej
na omáčku:
- 1 kelímek smetany
- 3 lžičky hořčice
- sůl, pepř, špetka kari
- trocha mouky nebo hotové jíšky k zahuštění (pokud je omáčka řídká)
Odblaněnou panenku jsem rozdělila na polovinu (pro lepší manipulaci).
Osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a trochu zakápneme olejem.
Připravíme si plátky anglické slaniny (jeden vedle druhého, spíš trošku
přes sebe), potřeme hořčicí a panenku do nich zavineme. Na pánvi
rozpálíme olej a panenku orestujeme, aby se zatáhla a slanina se lehce
osmahla. Poté přisypeme nakrájenou cibuli, podlijeme ještě trochou oleje a
vodou a dáme péct do trouby (paní Jana maso vyjmula z pánve do pekáčku,
ale my máme pánev, kterou můžeme dát i do trouby). Po upečení maso
vyjmeme a do výpeku vmícháme smetanu a hořčici, dochutíme a povaříme,
aby omáčka zhoustla. Omáčkou přelijeme nakrájené kousky panenky (paní
Jana z výpeku odstranila cibuli a bylinky, my ale cibulku rádi, tak jsme ji
tam nechali
Martina | 18. 2. 2011 Pá 21.16 | Vaření, Jídla z masa, Vepřové maso | Tisk | 743x