Hovězí ragú
Po kratší odmlce opět začínáme psát . Důvodem bylo narození dcery Veroniky a s tím
spojené větší zatížení rodičů
, tj. kojení, vaření, vstávání v noci, oslavování,
vánoční návštěvy a pod. Dnes první den v roce 2011 si Marťa našla
v naší kuchařce „Velká domácí kuchařka“ recept „Hovězí ragú“
a na mně bylo, abych ho zrealizoval do poživatelné formy.

Hovězí ragú s bramborovou kaší
Jsou potřeba následující ingredience:
- 2 lžíce oleje,
- 1 lžička cukru,
- 1 cibule,
- 400 – 600 g zadního hovězího (kýta),
- sůl,
- 200 ml červeného vína,
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer a petržel),
- 1 lžíce másla,
- hladká mouka,
- koření (nové koření, bobkový list, pepř).
Na rozehřátém oleji jsem zkaramelizoval trochu cukru a přidal jsem najemno nakrájenou cibuli, kterou jsem osmahl do světlehněda. Poté jsem přidal na kousky nakrájené hovězí maso, které jsem krátce osmahl. Osolil jsem jej, přidal trochu koření a půlku vína a nechal dusit téměř doměkka (podle potřeby jsem podléval vodou). Mezitím jsem nakrájel zeleninu na kolečka a přidal k masu. Jakmile bylo maso jakžtakž měkké přidal jsem do něj jíšku udělanou z másla a hladké mouky. Po zhoustnutí jsem přidal zbytek vína a nechal dusit doměkka.
V kuchařce je napsáno, že se podává s různými druhy noků, ale já
jsem k ragú udělal bramborovou kaši, jak si Marťa poručila. Jídlo nám
chutnalo, víno a trocha koření přidalo jídlu příjemnou vůni. Jídlo bylo
trochu nasládlé, a to já mám rád .
Radim | 1. 1. 2011 So 13.39 | Vaření, Hovězí maso | Tisk | 774x