Bezinkový sirup

bez-v-lahvi Jsme v druhé polovině června a venku kvete lípa a my jsme málem celoroční čekání na lipové květy zaspali. Někde už je odkvetlá a někde ještě nezačala ani kvést. Ráno jsme tedy nasedli na kola a jeli se podívat na lípy, které kvetou kousek u Loupežníka u Plumlovské přehrady. Tamní lípa ještě nekvetla, zato však byl v plném květu černý bez. Takže jsme se rozhodli, že místo lípy natrháme bezinkový květ, něco usušíme a ze zbytku uděláme bezinkový sirup. Už během vyjížďky jsme se domluvili, že na lípu vyrazíme k Těšíkovu, kde na poli jedna krásná roste – doufám, že tam přijedeme akorát :-).

Po příjezdu domů, jsme mrkli na internet a našli následující recepty na bezinkový sirup:

Ve všech receptech jsou ingredience stejné, ale postup je vždy jiný. Takže i my jsme si z každého vzali něco. Květy (asi 25 velkých květů) jsme dali do 3 l sklenice a zalili 2 l vychladlé převařené vody, přidali na plátky nakrájený citrón a 100 g sáček kyseliny citrónové. Poté jsme nechali cca 24 hodin vyluhovat. Další den jsme vše přecedili přes jemné plátno, přidali jsme 2 kg cukru a v hrnci zahřáli na 80°C. Z této dávky jsme udělali asi 3 l sirupu. Horký sirup jsme nalili do skleněných lahví. Teď nám nezbývá jen doufat, že se nám do něj nedostane plíseň a chvíli vydrží :-). (Zkuili jsme naplnit i plastovou láhev, kterou necháváme v lednici).

Bezinkový sirup je vhodný do vody nebo čaje, taktéž výborný na kašel a posílení imunity.

PS: Při posledním vaření bezinkového sirupu jsme špekulovali nad množstvím kyseliny citronové a zjistili, jsme že ve většině receptů dávají daleko menší množstí cca 10g/l.

Zajímavý odkaz: Sirupy

Radim | 20. 6. 2010 Ne 17.05 | Mišmaš, Vaření | Tisk | 1535x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: