Mechový dort

Raďovi k narozeninám jsem se rozhodla upéct nějaký netradiční dort, na který budou všichni koukat a přemýšlet, zda ho vůbec mají ochutnat :-) Vybrala jsem Mechový dort a i já jsem byla moc zvědavá, jak tento „dort ze špenátu“ bude chutnat. Na pohled byl moc hezký a chuťově výborný. Pročetla jsem několik receptů na internetu a nakonec jsem si vybrala tento a tenhle, zkombinovala a trošičku upravila.

IMG_20250524_081340464_HDR-nahled

Korpus

  • 400 g špenátu
  • 5 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 ml oleje
  • kůra z půlky bio citronu
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
  • špetka soli
  • 1,5 prášku do pečiva (18g)

Špenát umyjeme a necháme okapat, rukou vytlačíme přebytečnou vodu, špenát přebereme a odstraníme povadlé lístky. Všechny lístky špenátu dáme na hromadu a několikrát posekáme nožem (celé lístky špenátu se špatně mixují). Takto upravený špenát rozmixujeme na hladkou kaši.

Tip: Špenát se bude lépe mixovat po částech. Do mixéru dáme zhruba 1/4 pokrájeného špenátu, přidáme zhruba 1/4 oleje a rozmixujeme na hladkou kaši. Do této kaše postupně přidáme a rozmixujeme další části špenátu.

Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. V míse vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.

Za stálého šlehání (ruční šlehač zapnutý na střední otáčky) přiléváme po troškách olej a ještě jednou důkladně prošleháme.

Přidáme rozmixovaný špenát, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a krátce prošleháme.

Do mouky vmícháme prášek do pečiva a špetku soli a po částech, nejméně na třikrát, zapracujeme do připraveného základu těsta. Můžeme zapracovat mixérem (zapnutým na nejnižší otáčky) nebo ručně.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej vmícháme do těsta.

To nalijeme do dobře vymazané dortové formy a dort vložíme do trouby předehřáté na 170 °C.

Pečeme asi 40–50 minut.

Poté necháme korpus vychladnout na mřížce.

Na krém a na ozdobu

  • 500 g mascarpone
  • 100 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • malinový džem na potření korpusu,
  • drobné ovoce na ozdobu – kanadské borůvky, maliny apod.

Mascarpone vyklopíme do větší mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr a rozmícháme. Přilijeme šlehačku, promícháme a šleháme ručním mixérem nastaveným na nejnižší otáčky. Když se mascarpone spojí se šlehačkou můžeme zvýšit rychlost šlehače na střední výkon a šleháme tak dlouho až bude krém tuhý.

Odřízneme vyboulený vrch korpusu a odložíme stranou (budou z něj drobečky na posypání dortu). Zbylý korpus rozkrojíme na poloviny. Spodní část potřeme malinovým džemem a krémem z mascarpone a můžeme do něj přidat drobné (nebo nakrájené) ovoce. Přiklopíme vrchním dílem a zbylým krémem potřeme vrch i boky dortu.

Zbylý horní plátu korpusu rozdrobíme rukama na malé drobečky. Vybíráme těsto z vnitřku a horní upečenou část nepoužíváme. Není tak pěkně zelená jako vnitřek upečeného těsta. Připravenými drobečky posypeme krém z vrchu a nešetříme jimi, krém musí být zakrytý asi 3 – 4 milimetrovou vrstvou.

Zbylé drobečky nasypeme na podložku okolo celého dortu a kuchyňským nožem je zezdola nahoru nanášíme na bok dortu tak dlouho, dokud i on není perfektně pokrytý.

Nakonec dort ozdobíme čerstvými malinami a kanadskými borůvkami.

obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: