Mechový dort
Raďovi k narozeninám jsem se rozhodla upéct nějaký netradiční dort,
na který budou všichni koukat a přemýšlet, zda ho vůbec mají ochutnat
Vybrala jsem Mechový
dort a i já jsem byla moc zvědavá, jak tento „dort ze špenátu“ bude
chutnat. Na pohled byl moc hezký a chuťově výborný. Pročetla jsem několik
receptů na internetu a nakonec jsem si vybrala tento
a tenhle,
zkombinovala a trošičku upravila.
Korpus
- 400 g špenátu
- 5 vajec
- 250 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 300 ml oleje
- kůra z půlky bio citronu
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
- špetka soli
- 1,5 prášku do pečiva (18g)
Špenát umyjeme a necháme okapat, rukou vytlačíme přebytečnou vodu, špenát přebereme a odstraníme povadlé lístky. Všechny lístky špenátu dáme na hromadu a několikrát posekáme nožem (celé lístky špenátu se špatně mixují). Takto upravený špenát rozmixujeme na hladkou kaši.
Tip: Špenát se bude lépe mixovat po částech. Do mixéru dáme zhruba 1/4 pokrájeného špenátu, přidáme zhruba 1/4 oleje a rozmixujeme na hladkou kaši. Do této kaše postupně přidáme a rozmixujeme další části špenátu.
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. V míse vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
Za stálého šlehání (ruční šlehač zapnutý na střední otáčky) přiléváme po troškách olej a ještě jednou důkladně prošleháme.
Přidáme rozmixovaný špenát, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a krátce prošleháme.
Do mouky vmícháme prášek do pečiva a špetku soli a po částech, nejméně na třikrát, zapracujeme do připraveného základu těsta. Můžeme zapracovat mixérem (zapnutým na nejnižší otáčky) nebo ručně.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej vmícháme do těsta.
To nalijeme do dobře vymazané dortové formy a dort vložíme do trouby předehřáté na 170 °C.
Pečeme asi 40–50 minut.
Poté necháme korpus vychladnout na mřížce.
Na krém a na ozdobu
- 500 g mascarpone
- 100 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
- 1 balení vanilkového cukru
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce citronové šťávy
- malinový džem na potření korpusu,
- drobné ovoce na ozdobu – kanadské borůvky, maliny apod.
Mascarpone vyklopíme do větší mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr a rozmícháme. Přilijeme šlehačku, promícháme a šleháme ručním mixérem nastaveným na nejnižší otáčky. Když se mascarpone spojí se šlehačkou můžeme zvýšit rychlost šlehače na střední výkon a šleháme tak dlouho až bude krém tuhý.
Odřízneme vyboulený vrch korpusu a odložíme stranou (budou z něj drobečky na posypání dortu). Zbylý korpus rozkrojíme na poloviny. Spodní část potřeme malinovým džemem a krémem z mascarpone a můžeme do něj přidat drobné (nebo nakrájené) ovoce. Přiklopíme vrchním dílem a zbylým krémem potřeme vrch i boky dortu.
Zbylý horní plátu korpusu rozdrobíme rukama na malé drobečky. Vybíráme těsto z vnitřku a horní upečenou část nepoužíváme. Není tak pěkně zelená jako vnitřek upečeného těsta. Připravenými drobečky posypeme krém z vrchu a nešetříme jimi, krém musí být zakrytý asi 3 – 4 milimetrovou vrstvou.
Zbylé drobečky nasypeme na podložku okolo celého dortu a kuchyňským nožem je zezdola nahoru nanášíme na bok dortu tak dlouho, dokud i on není perfektně pokrytý.
Nakonec dort ozdobíme čerstvými malinami a kanadskými borůvkami.
Martina | 24. 5. 2025 So 16.02 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 19x








