Panorama Mesdag a muzeum médií

Na dnešek jsme si naplánovali prohlídku panoráma Scheveningenu z 19. století, které bylo namalováno skupinou malířů kolem Hendrika Willema Mesdaga. Pro turisty a milovníky umění stačí znát Panorama Mesdag, což je název tohoto díla, ale i muzea a stránek.

Vzhledem k tomu, že hned vedle Panorama Mesdag je další museum Mediamuseum Den Haag, tak jsme zašli na chvíli i tam.

Nakonec jsme si ještě obešli Vredespaleis, který se nachází kousek od obou muzeí.

20201122_104114-nahled

Panorama Mesdag

Jedná se o panoramatický obraz, který poskytuje 360° pohled na moře, duny a rybářkou vesnici Scheveningen, tak jak vypadala v roce 1881. Toto válcové plátno je vysoké 14 metrů a dlouhé 120 metrů. Uprostřed je vyhlídka v podobě altánku, který stojí v dunách a obraz volně navazuje na písek kolem něj. Pro pozorovatele to vyvolává dojem, jako by opravdu byl v dunách a koukal na živou krajinu.

Kromě tohoto impresivního díla jsou v muzeu k vidění další obrazy Mesdaga a jeho ženy. Na začátku je vysvětleno, jak byl obraz vytvořen – skica byla nakreslena na skleněnou kupoli, kterou si Mesdag postavil v dunách u Scheveningenu. Část muzea je věnována i dalším panoramatům, která vznikla v té době. Velkou část expozice zaujímají novodobé fotky vystihující každodenní život na plážích kolem Haagu – CANDID.

Na konci prohlídky je obligatorní obchůdek, kde si můžete koupit různé knihy a cetky.

Mediamuseum

Mediaumuseum je nově zrenovované muzeum poskytující informace o komunikačních mediích a jakým způsobem ovlivňují náš život. V přízemí je pěkná kavárna a stoly, kde se dá zahrát opravdu velký „scrabble“.

20201122_112114-nahled

V dalším patře nás zaujala např.:

  • potrubní pošta,
  • řečnický pult, kde jsme si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je mluvit do kamer
  • ukázky z novin, na kterých bylo vysvětleno, jak výběr titulku ovlivňuje styl a celkové vyznění článku/příběhu.
obrazek obrazek

Další patra jsme docela rychle prolítli, protože to bylo spíše pro starší děti a dospělé. Naši experti tomu nerozuměli a docela se nudili. Říkal jsem si však, že to je dobré místo, kam vzít třídu starších dětí a vysvětlit, co se na nás z různých druhů medií řítí a jak si z toho vzít jen to potřebné. Druhé patro se zaměřuje na sociální media a možnosti každého z nás, jak ovlivnit okolí. Třetí patro je věnováno mediálnímu dění v Haagu.

Vredespaleis

Česky se jedná o Palác míru, budovu v novorenesančním stylu, ve které sídlí Mezinárodní soudní dvůr, Stálý rozhodčí soud nebo Akademie mezinárodního práva. Protože bylo pěkné počasí, tak jsme zašli k bráně, udělali pár fotek a celý areál obešli.

20201122_121253-nahled

Vše jsme stihli z jedno dopoledne :-).

Radim | 22. 11. 2020 Ne 07.14 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 101x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: