Cyklovýlet Europoort

Původním plánem na tuto sobotu bylo podívat se na Hoek van Holland, ale nakonec jsme skončili těsně pod ním a to na poloostrově Landtong Rozenburg mezi Nieuwe Waterweg a Caland Canal. Tento deset kilometrů dlouhý poloostrov je jakýmsi kompromisem mezi přírodou a industriální zónou přístavu. Celý poloostrov je docela zelený a na březích byly spousty hejn hus a labutí. Jižně od poloostrovu je z blízka vidět přístav, obrovské lodě a různé lodní terminály. Na začátku jsme narazili nečekaně i na docela pěknou ocelovou rozhlednu. V polovině byla další rozhledna a vrata Maeslantkering. Na konci jsme sledovali lodě připlouvající a odplouvající do přístavu. Docela zajímavý byl odjezd trajektu Stena Line.

IMG_20190601_125720-nahled

Někde jsem vyčetl, že přístav v Rotterdamu je největší v Evropě. Takže, když jsem plánoval výlet k Hoek van Holland, tak jsem si řekl, že bych chtěl vidět nějaké obrovské lodě. Ondra se k tomu přidal s tím, že by chtěl vidět Blue Marlin z knížky. Po shlédnutí mapy jsem si uvědomil, že na Hoeku nic takového neuvidíme, a tak jsme jeli trochu níže. Plán trasy byl na začátku trochu velikášský, obsahující zajetí do přístavu, objetí městečka Oostvoorne a návštěva Brielle, což je stará pevnost podobná Naardenu. Nakonec jsme zajeli jen na konec poloostrovu a zpět a stačilo nám to – zhruba 30 km.

obrazek obrazek obrazek

Auto jsme nechali na parkovišti u Briels Vrijheidsbos u městečka Brielle. Na poloostrov jsme se dostali po dvou mostech. Po chvíli jsme dojeli k Calandparku, u kterého stojí rozhledna Uitkijktoren Landtong Rozenburg. U rozhledny se dá udělat pěkný piknik a opodál je dětské hřiště. Dál jsme pokračovali přírodní oblastí s volným chovem krav až jsme dojeli k cestě vedoucí kolem řeky. Tou jsme jeli až na konec poloostrova. Cestou jsme míjeli desítky velkých hejn hus, které se vyhřívaly na sluníčku. Hejna se skládala převážně z mladých hus z letošní snůšky. U břehů byla také spousta labutí, které svými dlouhými krky něco lovily ve vodě.

Na druhé straně byl přístav a bylo na co se koukat. Chtěli jsme vidět nějakou velkou kontejnerovou loď, ale byl tam jen jeden velký tanker, a pak spousta menších lodí. I tak to bylo velice zajímavé. Uprostřed poloostrova se nachází protipovodňová vrata Maeslantkering, u kterých jsme byli minulý rok.

obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Cestou zpět jsem se stavil na další rozhledně Paal 83. Bohužel k ní není přístup z cyklostezky a musel jsem jít přes trávu a přeskočit kanál u silnice. Zbytek rodinky radši jel na dětské hřiště k první rozhledně. Ještě předtím však Ondra přeletěl přes řídítka, když mu těsně před kolem přeběhla dvě housata. Nakonec z toho nic nebylo a ani krev netekla :-).

obrazek obrazek obrazek obrazek

Kousek za hřištěm jsme málem přejeli brýle, které někomu spadly, takže jsme je s Marťou dali k blízkému stromu a vytvořili upozornění :-).

obrazek obrazek

K autu jsme dojeli docela unavení, hlavně děti, což byl samozřejmě další vedlejší cíl :-). Musím zmínit, že počasí bylo docela fajn. Slunce svítilo, ale na poloostrově docela foukal studený vítr.

Odkazy na mapy:

Radim | 1. 6. 2019 So 14.41 | Cestování, Belgie a NL, Cykloturistika | Tisk | 96x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: