Keringhuis - Hoek van Holland

Už z našich přechozích výletů po Nizozemí jsem si nesl v paměti, že se někdy musíme podívat na některé hráze či jiná vodní díla, umožňující žít jedné třetině Nizozemí pod úrovní moře. Zároveň jsem se mrknul na net a zkusil jsem najít nějaké zajímavé knížky o těchto vodních stavbách v angličtině. Našel jsem dvě, které se mi líbily: The Dutch and their Delta a Water Wokrs in the Netherlands. Vzhledem k tomu, že jsem se na ně chtěl podívat, než je koupím, tak jsem vymyslel výlet k Maeslantkering bariéře, nacházející se kousek u Rotterdamu asi půl hodiny cesty od nás. Říkal jsem si, že v tamním informačním centru Het Kering Huis je snad budou mít :-).

IMG_20181104_164302-nahled

Pár dnů dopředu jsme si zarezervoval prohlídku v angličtině na 15:30. Před začátkem prohlídky jsme si informační centrum sami prošli, ale s průvodcem to bylo daleko lepší.

Vysvětlil nám na obrázcích a různých modelech, jak velký problém s vodou v Nizozemí mají a jak se s ním vypořádali. Nejenže se musí bránit proti mořské vodě, ale musí zvládnout i povodně přicházející z vnitrozemí a neposledně je souží i sucho, které ničí hráze poldrů. Po zhruba půl hodině jsme šli ven a šli se podívat přímo na bariéru. Když jsme skončili, tak jsme měli zhruba půl hodinu (zavírali v 17:00) na zhlédnutí blízkého kopce s vyhlídkou a dodatečné prozkoumání informačního centra. Mají tam například webovou aplikaci, která na základě poštovního směrovacího čísla domu, prozradí úroveň pod hladinou moře :-). Nakonec jsme zjistili, že jsme měli přijet dříve, protože jsme si vše nestihli sami projít, prozkoumat a pročíst.

Samotná bariéra Maeslantkering je úctyhodné dílo. Jeho cílem je bránit velké vodě z moře zalít Rotterdam a nejníže položená místa Nizozemí. Zároveň umožňuje lodní provoz, protože obě brány jsou ve většině případů otevřené. Hrozba velké vody vznikne, když je tzv. jarní příliv a současně větrná bouře přicházející ze Severního moře (tak jak se to stalo roku 1953). Brány jsou jednou ročně cvičně uzavřeny, vždy pravidelně v září (my jsme to letos nestihli). Automaticky jsou uzavřeny v případě větších než 3metrových vln. Proces uzavření trvá 2 hodiny a nejde přerušit.

Pár zajímavostí o bariéře:

  • ramena jsou delší než Eiffelova věž
  • kulové ložisko bylo vytvořeno u nás ve Škodových závodech v Plzni
obrazek obrazek obrazek obrazek IMG_20181104_163206-nahled obrazek obrazek

A jak to dopadlo s knížkou? Měli tam jen knihu Dutch and their Delta a nějaké menší dokumenty k samotné bariéře a Delta projektu. Knihu jsem koupil, i když není vyloženě o vodních dílech. Je spíš o deltě, Nizozemí, přírodě a lidech. Myslím, že druhá kniha bude více technická, takže si asi počkám na Ježíška nebo narozeniny. Snad budu dostatečně hodný :-).

Radim | 4. 11. 2018 Ne 21.29 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 228x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejl mick007
:-) :-)

13. 1. 2019 Ne 21.54

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: