Kolem Tiché Orlice a dál do Lanškrouna

Naplánovat nějaký výlet bez Verči je dnes docela kumšt, ale tentokrát se nám to opět podařilo. Sice to byl jen dvoudenní výlet s přespáním u Martininy kamarádky v Lanškrouně, ale i tak to hlavně pro Marťu stačilo. Cyklovýlet měl splnit dva hlavní cíle: projet si nové cyklostezky kolem železniční tratě spojující Choceň a Zábřeh a navštívit kamarádku Terku, které se narodila na jaře dcerka Linda.

na-malinach-nahled

Mlsání malin v údolí Hraničního potoka

Podařilo se nám ukecat Martininu mamku a vyrazili jsme po uspání Pipika už ve čtvtek večer. Ráno jsme vstali před sedmou, dobalili se, dali kola na auto a vyrazili do Zábřehu. Tam jsme přesedlali na rychlík do Chocně, kde jsme projeli malé náměstíčko a vydali se rovnou na cyklostezku č. 4061. Hned na začátku byl upravený park s přírodní rezervací Peliny a pěknými skálami nad řekou. Za chvíli jsme po pěkné cyklostezce dojeli do Brandýsu a minuli přírodní bludiště.

nadrazi_resize

Kolem tratě a řeky jsme jeli až do Ústí nad Orlicí, které jsme bez zastávky projeli a dál pokračovali do České Třebové. V Dlouhé Třebové jsme museli na jedné autobusové zastávce zastavit a dát musli, protože jsme nemohli najít nějaké pěkné místo na oběd. Ani v České Třebové to nebylo úplně jednoduché. Naštěstí dostala Marťa nápad zajít do infocentra a tam jí doporučili restauraci a pivovar Faltus, kde se nám moc líbilo.

rozhledna_resize

Sama Marťa navrhla, že si musíme dát nějakou vrcholovou prémii a že Kozlovský kopec s rozhlednou je ideální záležitost. Vzhledem k tomu, že po ukrutných červencových vedrech přišla studená fronta a my jsme doslova mrzli, byl kopec dočasným řešením tohoto problému a trochu nás zahřál. Rozhledna je nevzhledný kovový stožár s naprosto fantastickým výhledem z vysoko položené plošiny.

terka-a-maty_resize

Sjezd dolů byl trochu terénní vložkou, protože jsem si spletl cestu a Marťa z toho měla trauma :-). Jakmile jsme v České Třebové podjeli trať, tak jsme se napojili na cyklostezku č. 4050, která vedla údolím Skuhrovského potoka až k Třebovským stěnám. Tam jsme úplně zírali na tu „džuznu“ dolů a Marťa se strachovala „kudy že to sjedeme dolů“. Do Lanškrouna jsme nakonec sjeli po cyklostezce č. 4221, která ke konci kopírovala pěkné Lanškrounské rybníky. Za celý den jsme ujeli zhruba cca 70 kilometrů, ale Martě jsem musel o 17 kilometrů výsledné číslo snižovat, protože kousek za polovinou nechtěla uvěřit, že už máme padesát – chtěla prý ujet jen tak 30 – 40 km :-). U Terky a Martina jsme zbaštili výborně ugrilované pstruhy a užili srandu s malým Matějem,…

hostejn_resize

Ráno se nám vůbec nechtělo vstávat, protože venku bylo zamračeno a foukalo. Nakonec to nebylo zas tak strašné – určitě pomohlo i to, že bylo o trochu tepleji než předchozí den. Po domluvě jsme z dnešní trasy vyškrtli rozhlednu na Lázku a vydali se nejkratší cestou do Zábřehu na Moravě. Z Lanškrouna jsme vyjeli směrem na Štíty a přes kopec se dostali do údolí Hraničního potoka, kterým jsme jeli až do Tatenic. Zbytek cesty do Zábřehu zpestřil už jen výšlap ke zřícenině hradu Hoštejn, který si opět vymohla Marťa (mě se tam nechtělo). V Zábřehu jsme trochu zmokli, ale to moc nevadilo, protože jsme hupsli do auta a za chvíli byli v Olmiku.

Odkazy na mapy:

Kvalita cyklostezek kolem tratě byla na vysoké úrovni a na takovéto pohodové ježdění s rodinou, to bylo ideální. Na pár místech se to hodilo i na in-line brusle – u Zábřehu a Chocně. Trochu nás pozlobilo počasí, ale jinak se výlet vydařil, škoda jen, že to bylo tak krátké.

Radim | 13. 7. 2012 Pá 16.58 | Cestování, Česká republika | Tisk | 581x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujweb Josef

Kolem Orlice je to moc pěkné, sám tam v okolí jezdím velmi často.

26. 7. 2012 Čt 23.14

[2]reagujweb Petr Pavlík

Měli jsme letos podobnou cestu, je to tam krásné

1. 8. 2012 St 14.59

[3]reagujmejlweb Franta

Ty kopce, přes které ta trasa vede, vypadají dost nepěkně. V takovém terénu ujedu 25 kilometrů a jsem rád, že jsem přežil :-)

14. 8. 2012 Út 14.00

[4]reagujmejlweb Albert

No já ujedu do kopce tak 2 kilometry a končím :-)))

17. 9. 2012 Po 18.57

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: