Adršpach 2010 - 1.den - Rozhledna a pevnost Dobrošov

IMG_0014-nahledNa konec srpna jsem nám s Raďou naplánovala dovolenou v Adršpašsko – teplických skalách. Ubytování jsme opět řešili na poslední chvíli a i formu dopravy jsme neměli úplně jistou. Bydleli jsme v penzionu Severka v Teplicích nad Metují (kousek od vstupu do skal). Měli jsme 4-lůžkový pokoj a sociální zařízení společné ještě s druhým pokojem, kde bydlela jen jedna paní. V přízemí penzionu byla i restaurace, ale my jsme obědy řešili formou rohlíků někde na túře a pak teplou večeří v nějaké restauraci po cestě do penzionu. Na dovolenou jsme nakonec vyrazili už „naším“ autem, které jsme si od Němečků převzali v pondělí. Už doma jsem naplánovala nějaké výlety, v knihovně půjčila mapy a průvodce, a teď už záleželo jen na počasí.

Ráno jsme z Olomouce vyrazili až v 10:30. V klidu jsme totiž vstávali až před 9.hodinou a pak se teprve balili. Řídila jsem já. Cesta byla docela v pohodě až na několik nepříjemných kamionů mezi Mohelnicí a Svitavami. V Rychnově nad Kněžnou jsme si udělali zastávku v Tescu. IMG_0029-nahledPočasí bylo příjemné, a tak jsme se rozhodli zkusit rozhlednu v Dobrošově u Náchoda, také známou jako Jiráskova chata. Na první pohled vypadala opuštěně a zavřeně, ale pak jsme zjistili, že normálně funguje. Za vstup na věž jsme každý zaplatili 20 Kč. Výhled byl super do všech stran, viděli jsme vrcholky Krkonoš včetně Sněžky, stolovou horu Ostaš i vodní nádrž Rozkoš. Pak jsme si dole v restauraci dali oběd. Obsluhovali tam studentíci, tak to trošku vázlo, než si nás všimli, ale s jídlem jsme byli spokojení. Pak jsme ještě absolvovali hodinovou prohlídku nedokončené dělostřelecké tvrze. Prohlídková trasa je vedena podzemím pevnosti mezi sruby Zelený a Můstek. V podzemí návštěvníky čeká prohlídka zbraní, sklady munice, kasárna, polní nemocnice, řada spojovacích chodeb a nedokončených štol. Do podzemí tvrze vede 171 schodů a pro výstup je potřeba zdolat 226 schodů nahoru – pěkná rozcvička :-). Do Teplic nad Metují jsme dorazili kolem 18. hodiny, ubytovali jsme se, vybalili a šli ještě na malou procházku na náměstí a zpět.

Martina | 24. 8. 2010 Út 19.56 | Cestování, Česká republika | Tisk | 747x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Retingera

Bylo to fajn, akorat ty schody do podzemi mi daly fakt zabrat!

25. 3. 2014 Út 11.26

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: