Beskydy - hřebenovka přes Javorníky

V pátek nebylo počasí nic moc, ale přesto jsme se rozhodli pro hřebenovku přes Javorníky. Trošku jsme doufali, že se mraky později roztrhají.

Vymysleli jsme, že se všichni vlezeme do tří aut, přejdeme hřeben, vrátíme se autobusem do penzionu, a pak později odpoledne kluci zbylým autem tato tři auta vyzvednou. Geniální plán, ještěže máme sedmimístné auto :-).

Ráno jsme se tedy vyvezli auty do horského střediska Kasárne. Byla tu mlha, mrholilo a bylo jen 11 stupňů. Brrr. Od rozcestí Butorky jsme vyrazili po červené značce a zahřáli jsme se stoupáním na Velký Javorník. Na vrcholu je dřevěný kříž a můžete se zapsat do vrcholové knihy. Všude bylo plno borůvek, a tak jsme ani my neodolali. Jen kdyby nám u toho sbírání aspoň tak nemrzly ruce! Dalším mezicílem byl Stratenec s dřevěnou rozhlednou. Bohužel žádné výhledy se zde nekonaly.

obrazek obrazek obrazek

Než jsme však došli na Malý Javorník, tak se počasí umoudřilo. Začali jsme si užívat první sluneční paprsky a první výhledy. Na Malém Javorníku jsme udělali delší pauzu na občerstvení a odpočinek. Měli jsme před sebou závěrečných 6 km na Kohútku. U horského hotelu Portáš jsme se rozhodli pro další občerstvovačku z otevřeného okýnka (polévky, knedlíky s borůvkami, kávičku apod.) Domluvili jsme se, že na Kohútku už nepůjdeme a že odsud rovnou sejdeme 2 km po modré značce na zastávku autobusu Vranča – točna.

Ušli jsme 14,5 km.

Odkazy na mapy:

obrazek obrazek

Večer jsme grilovali a děti si užívaly velkou zahradu a trampolínu.

obrazek obrazek

Martina | 6. 8. 2021 Pá 13.58 | Cestování, Česká republika | Tisk | 13x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: