Procházka kolem jezera u Reeuwijku

Pro vyhledání dnešního výletního cíle jsem zvolil mojí oblíbenou metodu, tj. kouknout na mapy.cz a najít nějaké zajímavé zelené místo. Tentokrát jsem k tomu ještě přidal modrou a našel jezera u Reeuwijku (kousek od Goudy). Vymyslel jsem, že obejdeme Surfplas a 's-Gravenkoop. Když jsme k jezerům přijížděli, tak jsem si uvědomil, že už jsme se tam v létě jednou stavili na koupačku. No, neva, nebyl to úplně nový zářez, ale nakonec jsme ušli úctyhodných 11,5 km a důkladně prozkoumali danou jezerní oblast.

20210124_153454-nahled

Docela nás překvapilo, kolik lidí tam je. Parkoviště, která jsou docela velká, byla skoro plná. Všude plno rodin s dětmi nebo pejskaři. Věděli jsme, že s přibývajícími hodinami a vzdáleností od výchozího místa lidí výrazně ubyde. Náš předpoklad se potvrdil a za první třetinou jsme byli už skoro sami a když jsme se vrátili, tak nás čekalo skoro prázdné parkoviště.

Z parkoviště jsme vyrazili po směru hodinových ručiček, prošli kolem známé pláže a pokračovali po cyklostezce a pěší cestě k Prinsendijku. Tam jsme přešli z asfaltky na totální blátivku, po které jsme došli až k rozhledně Wierickewachter.

20210124_152452-nahled

Z rozhledny je výhled na kanál a hráz Prinsendijk, které byly vybudovány na přelomů roků 1672/1673, aby se staly součástí Oude Hollandse Waterlinie a zabránili vniku francouzských armád. Vedle rozhledny stálo dřevěné sousoší s vyřezávanými kormorány. V úpatí dřevěných kůlů byla lavička, na které jsme si rozdělali piknik, tj. kafe, čaj a poslední české zásoby v podobě banánků v čokoládě a oblíbených oplatků Mily.

20210124_153701-nahled

Rozhledna byla bodem zvratu, a tak další cesta už byla směrem zpět k autu. Kochali jsme se holandským venkovem, milionářskými domky (chatami) a počítali narůstající kilometry a kroky (děti dostaly novém hodinky). Výlet jsme zakončili téměř za soumraku, trochu zablácení, ale pořádně vyvětraní a hlavně spokojení.

Ještě bych se chtěl zmínit o jedné holanské vychytávce, která se jmenuje blikvanger. Jedná se o odpadkový koš podél cyklostezek, umožňující pohodlné vhození odpadu bez zastavení :-).

obrazek obrazek

Odkazy na mapy:

Radim | 24. 1. 2021 Ne 20.42 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 22x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: